Zwemmen met Vrije Dolfijnen

Marina

Het was altijd al een wens om met dolfijnen te zwemmen en had er voordat ik met Judith kennis gemaakt had, nooit over nagedacht dat dat op verschillende manieren zou kunnen. Na mijn ontmoeting met Judith kwam ik er achter dat er wel degelijk verschil is.                                                       

Zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke omgeving of zwemmen met dolfijnen die afgericht worden om hun kunstje te doen.                                                                                                                        

Sommige plekken waar je met dolfijnen kunt zwemmen zijn niet zo dolfijn vriendelijk, omdat ze gehouden worden in een bassin, wat een ellende voor ze is vanwege hun sonar die door het beton geresoneerd wordt of zo getraind dat ze wel zo nu en dan in vrijheid kunnen zwemmen maar bij het eerste de beste signaal van de trainer terug komen en weer in een bassin moeten zwemmen of de toeristen moeten vermaken.

Het sprak mij daarom enorm aan dat in de rode zee, waar wij naar toegegaan zijn dit niet het geval is. Daar zijn de dolfijnen echt vrij en in hun element, letterlijk en figuurlijk. Bij het rif waar ze verblijven ontmoet je de dolfijnen in hun natuurlijke omgeving, het is hun keuze of ze je verwelkomen, je uitnodigen om met ze mee te zwemmen, ze lijken dan hun tempo dan aan te passen zodat je ze bij kan houden of dat ze je juist uitdagen en er een flink tempo  op na houden.                                            

Vroeg opstaan om de zon op te zien komen, de stilte of nog even te genieten van de prachtige sterren hemel, de Melkweg zo zichtbaar…., om stil van te worden. Vaak al voor het ontbijt  met de zodiac erop uit om bij de dolfijnen te komen met ze te gaan zwemmen wat een fantastische ervaring is en een feestje om letterlijk midden tussen de dolfijnen te zijn, naast ze te zwemmen , oog in oog met ze te liggen, aanraken is niet nodig mag ook niet uit respect voor de dolfijnen, ze komen toch wel  bij je als ze zin hebben.                                                                                                                                               

Op sommige momenten zwom er een dolfijn naast mij op maar 10 cm afstand en zag wat een mildheid ze in de ogen hebben, of dat nu mijn invulling is maakt niet eens uit, het is zoals ik het ervaarde en er waren momenten dat ik dacht, ik moet nu maar even stil blijven drijven om nog meer te genieten van wat er gebeurde.                                                                                                                      

Wij hadden geluk dat er elke dag, de hele dag door, dolfijnen in de buurt waren niet 1 maar er waren dagen bij dat er wel honderd of meer waren.                                                                                                      

Een ontroerend gezicht hoe de dolfijnen onderling  en met ons omgingen, zo speels met elkaar en zo vol vertrouwen in ons. De moeders met hun jong, ook daar konden we dichtbij zijn en mee zwemmen. Een geweldig gezicht ik kwam ogen te kort overal waren ze, naast , onder mij en bij een duik boven mij. Het was ook heerlijk dat er niet zoveel andere boten waren waardoor we vaak ons eigen momenten met de dolfijnen hadden zonder dat er veel andere snorkelaars waren.

Als we niet naar de dolfijnen gingen omdat ze er op dat moment van de dag niet waren, was er ook nog het koraal rif waar we rustig boven konden drijven en ook weer ogen te kort kwamen, de verrassende geluiden van de vissen die het koraal afschraapte, vooral de koraaltuin adembenemend mooi.                                                                                                                                                                              

We kwamen een clubje duikers tegen in de tuin wat het gehele plaatje nog surrealistischer maakte, in de diepte de duikers met hun rustig opstijgende luchtbellen, het zonlicht door het water ,de prachtig gekleurde vissen, de grillige vormen en de kleuren van het koraal, een gevoel er te willen blijven er weer naar toe te willen om weer te genieten van de dolfijnen en het koraalrif. Ik hoop volgend jaar

Op de boot een geweldige sfeer en er is heel goed voor ons gezorgd. Door de heerlijke temperatuur van het zeewater konden we heerlijk zwemmen, spelen met de surf plank, de touwen van de boot en een binnen band of lekker van de zon genieten op het zonnen dek.                                                                        

De  gidsen zoals ze genoemd worden zijn echt goed, omdat ik zeeziek geweest was mocht ik de eerste dag niet alleen zwemmen en hield Hamada mij steeds bij de hand , controleerde regelmatig of het nog wel goed met mij ging. Ook de beide  Ahemds  zijn ervaren gidsen wat mij het gevoel gaf; er kan me niets gebeuren.                                                                                                                                          

S, avonds geen moment van verveling omdat de bemanning onder het maken van muziek een soort koffie ceremonie hadden en natuurlijk wie wilde dansen kon zijn hart ophalen want onder de bemanning zitten geweldige dansers.                                                                                                               

Sinds ik terug ben heb ik een ligt gevoel van heimwee en ga zeker als het mogelijk is volgend jaar weer.  

Wat ik een hele goede service vind, is dat je voorafgaand aan je reis een snorkel try-out krijgt, in mijn geval meerdere omdat ik vrij lang voor de uiteindelijke datum geboekt had en er daardoor meer mogelijkheden waren. Ik moest er wel een eindje voor reizen omdat ik in het noorden van het land woon maar ik heb daar veel aan gehad.

Kortom een geweldige reis ondanks mijn erge zeeziekte de eerste dag

Marina de Haan (60 jr.,)